Marta Capella: «La incidència del càncer cutani ha augmentat de manera exponencial»

Marta Capella és dermatòloga a l’Hospital de Mollet. Avui a les 11 h. parlarà de Fotoprotecció i prevenció del càncer de pell en el marc dels cursos de l’àrea de salut que enguany s’agrupen sota el títol Aspectes de la salut i la política sanitària

El sol és bo?

El sol no és ni bo ni dolent. Que et toqui el sol és com beure vi. Si en beus una miqueta està bé però si et passes tens un problema. Amb el sol passa el mateix. Una mica d’exposició al sol prudent i racional fins i tot pot ser positiu perquè ajuda a sintetitzar la vitamina D, que va bé pels ossos. Però si n’abusem augmentem el risc de contreure un càncer de pell, a més de tenir un envelliment cutani precoç. Tenir cura no és difícil. Hem d’evitar les hores centrals del migdia (entre les 12h. i les 16h.) i fer servir un protector solar, especialment els nens, les dones embarassades i la gent que pren determinats fàrmacs que poden provocar al·lèrgies solars. I és molt important pensar en els ulls i protegir-los amb ulleres de sol.

Quina protecció ha de fer servir un adult?

Això varia en funció del tipus de pell. Hi ha 5 tipus de pell: la 1, que seria aquella pell tan blanca que no es pigmenta mai i que passa del blanc al vermell, el 2 i el 3 són els intermitjos, la 4 són les pells molt pigmentades i la 5 és la gent de raça negra, que ni es cremen ni necessiten protectors. Els nens petits hem d’ultraprotegir-los que és més de 50 i hauríem d’evitar els filtres químics i protegir-los només amb filtres físics. Això ja ve indicat: els que posa crema pediàtrica són tots amb protecció física. Els nadons, de menys de 6 mesos no s’han d’exposar al sol ni els hem de posar protecció.

Els que som d’una generació que ens hem cremat diversos cops què podem fer?

Ara ja no podem fer res més que intentar no acumular més sol. És important posar-se la crema i saber que ens protegeix només dues hores i ens l’hem de tornar a posar.

Som conscients dels riscos?

Als dermatòlegs ens posen l’etiqueta alarmistes però realment la incidència del càncer cutani ha augmentat de manera exponencial els darrers anys. De tota manera, cada vegada en som més conscients i ho fem millor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *