Ferran Iniesta: «El pitjor que els podria passar a Ansar Dine o a Boko Haram és guanyar»

Ferran Iniesta és un dels tres professors del curs Conflictes ideològics i ètnics als estats d’Àfrica negra. Avui tanca la seva participació a la Universitat Catalana d’estiu 2016 amb la lliçó Nigèria. L’ascens de Boko Haram – Estat Islàmic. 

L’islamisme radical ha soterrat els conflictes ètnics?

No. L’islamisme radical és la interpretació de tradicions espirituals des del punt de vista de bons i dolents. És una divisió simètrica a la que fa el món occidental modern: hi ha un bon sistema i una bona manera de pensar que és la nostra i tots els altres esteu en un error. Aquest islamisme és molt temptador per a sectors juvenils on l’islam hi és present. Per això penetra en molts sectors juvenils que en principi haurien anat cap a contestacions estrictament polítiques i ètniques. És més fàcil, més ràpid, més prestigiós i compten amb la possibilitat de suport armat i mediàtic. A Mali, el 2012, les contestacions les dirigien els moviments insurreccionals tuaregs; l’any 2013 ja eren els islamistes. Una part de la joventut tuareg ha passat a l’islamisme i probablement, tret d’alguns dirigents, no en tenen ni idea. La majoria de gent no vol renunciar a la particularitat tuareg en favor d’un califat mundial. Si això anés a més, la particularitat tuareg sortiria a la superfície ràpidament. El pitjor que els podria passar a Ansar Dine o a Boko Haram és guanyar. Se’ls desmuntaria el tinglado.

Aquests grups parlen de la reconquesta d’Al-Andalus. Hem d’estar preocupats?

No. Pel que fa a la publicitat internacional, això va a bon ritme i té molta audiència, sobretot al nord d’Àfrica però no crec que sigui una possibilitat real. El que és cert és que la dinàmica de l’islamisme és provocar una confrontació general globalitzada. I la resposta francesa no em sembla la més intel·ligent perquè segueix sent percebuda com a imperialista

Quina seria aquesta resposta intel·ligent?

Els especialistes en Àfrica i en l’Islam donarien respostes diverses. Jo crec que Europa hauria de ser molt acollidora amb tots els refugiats que arriben, hauria de tenir una política intel·ligent de la gent que incorpora per evitar la formació de guetos i hauria de ser implacable amb qualsevol amenaça, sigui islamista o d’un altre tipus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *