Contra els gatets

Feu la prova. Aprofiteu una conversa en petit comitè per assegurar, per exemple, que en aquest món sobren gats. Veureu com immediatament passareu a ser considerat una persona insensible, un criminal, un enèmic públic número u; un Bin Laden modern… Els gats generen unanimitat. Posen d’acord enemics irreconciliables. Agraden a independentistes i unionistes; carnívors i vegans; anarquistes i feixistes; seguidors de Llach i de Serrat, dels Beatles i dels Rolling Stones; lectors compulsius i illetrats; animalistes i protaurins; seguidors del Barça i del Madrid, del Girona i de l’Espanyol; russos i americans, fumadors i no-fumadors… fins i tot als partidaris de la Comic Sans i de la pizza amb pinya.

No hi valdran ni els llaços de sang i el que acabeu de dir pot ser motiu de divorci. Us cauran crítiques a mansalva. Podeu argumentar que és un fet evident que sobren gats i que un passeig de trenta segons per Facebook ha de servir per dissipar qualsevol dubte. No valdrà. Els gats han estat ungits pel do de la inviolabilitat i qualsevol cosa que digueu en contra d’ells podrà ser usada en contra vostra. I si, en comptes de gats dieu gatets, empitjorareu les coses si això és possible.

El més curiós del cas és que una afirmació com ‘en aquest món sobre gats’ pot ser usada sense cap mena de problemes si ens referim a qualsevol altre espècie animal. Si diem: ‘aquest món sobre gossos’ trobarem algú que riurà i dirà ‘sí, per començar els gossos polícia’; si diem que sobren balenes ens titllaran de provocadors i s’acabarà aquí la conversa; si diem que sobren porcs ens respondran que sí, i que una anada en transport públic ho posa en evidència… Fins i tot si diem que sobren persones segur que algú afirmarà que es veu en cor de consensuar amb facilitat una llista amb alguns dels que sobren.

Jo no tinc res en contra dels gats, al contrari. Però aquesta unanimitat, aquest ‘políticament correcte’ amb el que t’has de referir a ells m’exaspera. Però, pel que es veu, els que pensem això només som quatre gats…