Joan Víctor: «Jo distingeixo entre fer fotografies i tirar fotografies»

Aquest any va pujar a Prada per 28a vegada consecutiva. En aquest temps hi ha fet de periodista i ha impartit tallers i cursos de vídeo, d’actitud davant la càmera i de fotografia digital. La seva manera d’explicar les coses fa que tingui una clientela fixa.

 A qui s’adreça el taller de fotografia?

A tota la gent que estigui interessada en la fotografia, en evolucionar els seus coneixements de fotografia clàssica a digital o de clàssica a smartphone, o que vulgui tenir les primeres nocions de fotografia. És a dir, està adreçada a tothom.

Hem de comprar una càmera o amb el mòbil n’hi ha prou?

Per aprendre a fotografiar, una petita càmera que pugui tenir opcions manuals i automàtiques. El mòbil és molt bo, jo el faig servir per fer fotografies domèstiques i instagrams, però per aprendre a fer fotografies és molt millor una petita càmera.

Amb els mòbils, per fer una foto no cal saber gaires coses, només posar un dit en un determinat lloc… 

Jo distingeixo entre fer fotografies i tirar fotografies. Ja sé que “tirar” queda molt despectiu i precisament per això ho faig servir. Quan vols fer una foto pots començar a pensar-la abans de sortir de casa. Un cop saps què vols, pots fer servir la profunditat de camp i la velocitat. Hi ha mòbils d’alta gamma que també permeten graduar velocitat, diafragma i sensibilitat, que són els tres peus que permeten fer fotografies bones. 

Què cal saber per fer una bona foto?

Saber què vols fer. Pots capturar el que estàs veient en aquell moment o fer una fotografia. Una cosa és una mena d’acte notarial del moment, que està molt bé, però no és literatura. Quan tu fas fotografies has de procurar fer literatura. Una llum determinada et diu una cosa i una altra llum te’n diu una altra. 

Dona’ns quatre consells bàsics per fer bones fotografies.

Primer de tot has de saber com funciona i quines possibilitats et dóna l’aparell que vols fer servir. Per això, el millor és llegir-se el llibre d’instruccions. Una altra cosa important és portar les piles carregades i, si pot ser, alguna de recanvi. I, sobretot, saber què vols fotografiar.

Hi ha tendències de moda a la fotografia?

Sempre n’hi ha hagut. Hi ha hagut moments en què les fotografies es feien amb molt de gra, amb molt de contrast, altres moments en què es feien molt suaus, molt fines… Però la moda es pot seguir o no seguir. Encara que estigui de moda fer esferificacions, tu pots fer uns ous ferrats i menjar-te’ls.