Xavier Martínez: «Potser hi haurà un segon referèndum per decidir si volem formar part de la UE»

L’economista Xavier Martínez va ser a Prada per impartir un dels cursos de l’àrea d’economia: La nova Agència Tributària i impostos de l’economia catalana. Era la primera vegada que participava a la Universitat Catalana d’Estiu.

 
Xavier Martínez / Foto: Josep M. Montaner

Tenir un estat propi ens sortirà més car?

Ara estem dintre d’un altre estat que gestiona els nostres recursos… Si ho fem nosaltres no sortirà pas més car, al contrari: no estarem pagant coses que no necessitem.

Això vol dir que pagarem menys impostos?

Els impostos que s’hagin de pagar els decidirà el govern del moment. Ara, qui decideix els impostos que paguem és el govern de Madrid. Ells decideixen els tipus impositius, els beneficis fiscals que s’apliquen, el repartiment entre tributació directa i indirecta… Quan tinguem un govern propi, tot això es decidirà des de la capital de la República Catalana, que intueixo que serà Barcelona. Cada govern decidirà els tipùs impositius. Hem de consensuar si volem un estat social o un altre de liberal i en funció d’això hi haurà un nivell impositiu o un altre. Ara, tindrem la certesa que tots els diners reverteixen en el que nosaltres decidim i segur que guanyem en efectivitat. O sigui, que amb menys pressió fiscal podríem tenir els mateixos resultats. El sistema fiscal inclou la totalitat dels impostos i les lleis que el regulen. En aquest moment, el sistema fiscal està totalment en mans de l’Estat espanyol tret de petites excepcions que permeten  les comunitats gestionar parts dels impostos. Però són impostos gestionats per l’Estat. I es pot crear algun tribut propi si el Tribunal Constitucional no l’invalida. A més, els impostos també marquen la política que es vol fer. Amb l’estat propi tindrem el nostre propi sistema fiscal.

Com serà el nou sistema fiscal català?

El que demana el món de la fiscalitat és que sigui estable, fiable i no discrecional. Hi haurà una continuïtat amb la situació actual. Que ningú no es pensi que l’endemà de la declaració d’independència ja no hi haurà els impostos actuals i que n’hi haurà de nous. Recuperarem la sobirania sobre els impostos que ja existeixen i a partir d’aquí anirem adaptant-nos a les necessitats de la República Catalana.

Hi ha un objectiu fixat?

Sí, tenim l’objectiu fixat, en aquest i en altres àmbits. Hi haurà dues etapes. La primera és d’assumpció de les competències que ara no tenim.Només les podem assumir tal i com són ara mateix. I després, un cop les tinguem, caldrà adaptar-les als interessos de la nova república.

Ens fixem en algun país?

Si em permets la broma, qualsevol que no sigui l’Estat espanyol. No podem oblidar que formem part de la Unió Europea i hem d’actuar de manera coordinada amb els països del nostre entorn. Això vol dir que la legislació i les polítiques fiscals han d’estar en línia i s’han d’executar coordinadament entre tots els països per evitar el dumping, els paradisos fiscals…

I si quedem fora de la UE?

També. Hem de contemplar tots els escenaris possibles però una sortida sobtada i radical de la Unió Europea és impossible. Pot haver-hi una sortida a mig termini, per decisió nostra o seva. Potser hi haurà un segon referèndum per decidir si volem formar part de la UE. Però en tots els cassos, tindrem una política comercial i fiscal similar als països de la Unió Europea, com ara li passa, per exemple, a Noruega.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *