Josefina Salord: «Pasqual Calbó va inaugurar la modernitat artística a Menorca»

Josefina Salord és coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis. Avui participa a la II Jornada Menorquina «Pasqual Calbó: art i ciència a la Menorca il·lustrada» amb la sessió Pasqual Calbó dins el grup il·lustrat menorquí.

Homenatgeu Pasqual Calbó en el segon centenari de la seva mort. Qui era Calbó?

Calbó és el gran pintor de la Menorca il·lustrada. La il·lustració a Menorca va tenir molt de pes a conseqüència de la situació política que va viure la Menorca colonial entre la sobirania britànica, francesa i, finalment, espanyola. Això va permetre l’obertura de Menorca a Europa. Pasqual Calbó forma part de la primera generació del grup il·lustrat menorquí. Ell va inaugurar la modernitat artística a Menorca.

Va marxar de l’illa ben jove.

Calbó surt de Menorca amb 17 anys i es forma a Gènova, a Venècia i a Roma. Després va a Viena, i és pintor a la cort imperial de Maria Teresa d’Àustria. El 1780 decideix tornar a Menorca i el 87 se’n va a Amèrica, on la seva pintura fa un gir de 180 graus. Tal com diu Alexandre Cirici Pellicer en un article a Serra d’Or l’any 1964, Calbó és un dels primers pintors catalans que recull la sensibilitat del paisatgisme més romàntic. Quan finalment torna a Menorca, a part de ser el pintor de la gran burgesia comercial es dedica a fer classes als menestrals menorquins.

Pintor, però també escriu. Hi ha 21 tractats científics…

Sí i fins fa poc només en coneixíem 17! Són tractats sobre matemàtiques perspectiva, construcció naval, arquitectura… Calbó no va ser només un pintor sinó que és una persona clau dins la ciència en llengua catalana.

Per què és tan desconegut?

Més que desconegut, jo diria que no és conegut en la mesura que ho hauria de ser. Tenim un dèficit de divulgació i de compartir coneixements. L’Institut d’Estudis Menorquins ha fet diferents actes per divulgar la seva obra. Si ens fixem en l’Enciclopèdia de Menorca, jo crec que Calbó hi ocupa el lloc que hi ha d’ocupar. Potser en el conjunt del coneixement de la història de l’Art dels Països Catalans això no passa. Volem que aquest any Calbó serveixi per projectar la figura de Calbó molt més enllà de Menorca.

On podem veure obra seva?

De coneguda, només al Museu de Menorca. El que passa és que s’està treballant per localitzar obra de la seva etapa de formació i de la seva etapa a la cort de Maria Teresa. S’està treballant en clau europea per localitzar obra seva a Venècia, a Roma i a Viena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *