Àlex Villar: «L’art juga un paper fonamental per a la transformació de la societat»

Àlex Villar | © Àlex Villar

L’art ha deixat de ser un objecte passiu que mostra una estètica per esdevenir un objecte actiu. L’activisme a través de l’art—l’artivisme—transforma la societat. Al curs DE L’UCE 20 hi va haver una atenció especial a l’art feminista i contra la violència de gènere.

L’art crea identitat o és mirall de les identitats?
Fins ara s’ha estudiat l’art com un reflex de les condicions socials i polítiques externes. Es pensava que l’art de cada època es pot contextualitzar en funció dels condicionats polítics socials i econòmics, però nosaltres volem destacar el paper actiu i transformador de l’art en la societat a través de l’obra de determinats artistes que han utilitzat l’art com a vehicle de denúncia i d’activisme. Hi ha exemples paradigmàtics com el cas de la Virreina o la Panera, que a través de les seves accions d’art públic transformen la realitat de manera directa.

De vegades es diu que no hem de barrejar la política amb l’esport. Hem de barrejar art i política?
És imprescindible. L’art ha estat implicat en la política i en la defensa de la democràcia de manera activa. L’art juga un paper fonamental per a la transformació de la societat i la implicació política és una de les ferramentes necessàries per a fer-ho.

L’art per ser art ha de ser transgressor?
A vegades la transgressió és necessària per a crear un xoc en l’espectador, però no és imprescindible. Hi ha artistes que sacrifiquen l’estètica per a transgredir i fer més efectiu el seu missatge. És el cas de les artistes feministes, que veurem que transgredeixen els llenguatges artístics i que en comptes de fer obres artístiques tradicionals fan campanyes de visibilització. Fins i tot transcendeixen el concepte tradicional de l’objecte i utilitzen les xarxes socials, panells publicitaris… Es tracta de ser més efectiu i d’estar implicats a la societat i no només de crear polèmica.

Molts artistes han mostrat el seu compromís cívic, cultural i nacional però cap d’ells té un reconeixement similar al Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. No hi hauria d’haver un reconeixement similar per als artistes plàstics?
Per descomptat. Estos artistes han jugat un paper fonamental per a transformar la societat. L’haurem de reivindicar. Sí que hi ha reconeixements en l’àmbit institucional, tant a Catalunya com a València. Potser sí que s’hauria de crear un premi més ampli per difondre i reconèixer el paper de les arts plàstiques en la transformació de la cultura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *