Jordi Casassas: «Hi ha moltes coses en perill a banda de la salut»

Jordi Casassas | © JM Montaner

Jordi Casassas és el president de l’equip rector de la Universitat Catalana d’Estiu. La situació provocada per l’emergència sanitària originada per la Covid-19 ha donat lloc a una edició diferent de totes les altes: en confinament. Aquesta és l’entrevista que li vam fer just abans que comencés l’UCE 2020.

Ja és tot a punt per a una edició molt especial. Com heu viscut aquestes últimes hores?
Amb molta expectació perquè és un sistema d’emergència absolutament nou. Esperem que tot funcioni, que com a mínim puguem demostrar que seguim vius.

Aquesta edició s’ha fet amb tot en contra.
És que volem una Universitat Catalana d’Estiu lligada amb el món, encara que sigui des d’una perspectiva crítica. I el món ara està afectat per aquesta situació tan excepcional que ens ha demostrat que som tan vulnerables. 

Per què era important fer aquesta edició?
Perquè som una institució especial que va néixer amb un sentit de resistència, de permanència i de defensa d’uns valors que aleshores estaven amenaçats d’una manera molt directa per una dictadura i que ara ho estan per allò que alguns han definit com a ‘democratura’. Vivim una situació en la qual hi ha moltes coses en perill a banda de la salut.

Els cursos en línia poden tenir continuïtat en un futur?
Jo preferiria que no, però hi ha moltes universitats, per exemple la de Barcelona, que s’ho estan plantejant. S’han d’utilitzar eines noves… L’UCE té una voluntat de permanència i de formació acadèmica i política de la gent i ens hem d’anar adaptant. Aquest any ho hem fet per necessitat però en un futur pot ser una oportunitat.

L’edició 2020 compta amb la presència de Carles Puigdemont.
Aquest és un altre tema pel qual l’UCE no pot desaparèixer. Tots tenim in mente que la pandèmia ho ocupa tot. Tenim un procés sobiranista i tornar a plantejar-nos on som i quines possibilitats tenim és molt important. M’imagino que el president Torra també en dirà alguna cosa. El que lamento és que altres formacions sobiranistes no tinguin la presència que es mereixen i que nosaltres esperàvem. 

Es lliuraran dos premis Canigó. Què en podeu dir?
Que em semblen molt encertats. De Vilaweb volem premiar el compromís i la difusió de la cultura i del Pep Espar m’agradaria destacar el que representa. Sense ell i persones com ell hauria estat molt difícil la resistència a l’intent de genocidi lingüístic i cultural que la dictadura va fer en contra nostra. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *