“Barcelona capital” i “Provincias extranjero”

Fa molts anys, quan encara la gent s’enviava cartes escrites en papers, les bústies de Barcelona oferien dues opcions: ‘Barcelona capital’ i ‘Provincias extranjero’. Aquesta divisió devia arribar al subconscient dels dirigents autonomistes dels darrers 30 anys que han afavorit una visió distorsionada del país. L’exemple més clar el tenim a la televisió pública: les notícies passen a ‘Barcelona capital’ i la resta del Principat només apareix en notícies que puguin interessar als capitalins (‘Han inaugurat la Fira de l’Avet d’Espinelves’, ‘Obren les pistes de La Molina’, ‘Han donat una estrella Michelín a un restaurant de no-sé-on’…) i quan hi ha desgràcies i assassinats.

I si parlem de la resta de la nació: del País Valencià, de les Illes, Catalunya Nord i Andorra, l’interès que hi posa la ràdio i la televisió pública catalana és el mateix que hi deu posar la televisió d’Aragó o el Canal Sur andalús: ni tan sols interessa l’estat de les platges ni els restaurants estrellats; només morts, desgràcies i casos de corrupció. La retirada de les delegacions de Catalunya Ràdio i TV3 –per exemple la de Perpinyà– i la distribució de corresponsals sense vinculació al territori n’és la màxima expressió. Quan hi ha hagut sort i els corresponsals han sortit espavilats la informació se n’ha ressentit poc però també n’hi ha hagut de francament incompetents. El resultat és la total desinformació de la població barcelonina –ai, perdó, catalana– de les referències més elementals de la vida política del país: qui sap com es diu el cap del Govern d’Andorra; el conseller d’Economia de les Illes o de quin partit és l’alcalde d’Alacant?*

Pel que fa a la música, tres quarts del mateix. Els grups valencians i els catalans estan consolidant dues escenes paral·leles amb pocs punts de contacte. Gossos no actua al País Valencià pel mateix motiu que Arthur Caravan no actua al nord de la Sénia. I el que és pitjor: la majoria dels periodistes prescriptors del Nord només tenen interès per les propostes valencianes quan els arriben els discos amb una data d’entrevista a Barcelona. I encara.

Alguna cosa estem fent malament, molt malament. La desconnexió no pot passar mai dels mais ni per València ni per Palma. Al contrari; ara més que mai cal reforçar els vincles amb tots el territoris i fer-ho sense paternalismes, d’igual a igual, per tal d’assolir un veritable espai cultural i comunicatiu comú que ens defineixi i ens serveixi de presentació davant del món.

*
Cap del Govern d’Andorra: Antoni Martí Petit
Alcalde d’Alacant: Gabriel Echávarri, de PSPV-PSOE
Conseller d’Economia de les Illes: amb aquest títol no n’hi ha cap.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *