Mercè Corretja: «Em crec el termini de divuit mesos. I el Parlament també se’l creu»

Mercè Corretja imparteix avui la sessió El desenvolupament del procés de transició nacional en clau interna en el marc dels cursos de l’àrea de dret Transicions nacionals i processos constituents.

Com va el Procés?

La gràcia del procés és que és canviant, nou, creatiu i que ens obliga als juristes ha estar repensant-lo contínuament. Això representa que, tot i que hi havia un full de ruta inicial, sobre la marxa van succeint esdeveniments i s’han de prendre decisions. El més important és mantenir l’objectiu i anar avançant. Ara som a la fase de construcció d’estructures d’estat i anar cap al procés de desconnexió. Serà difícil, complicat i comportarà xocs amb l’estat perquè això forma part del mateix procés. Això ha de culminar amb una DUI, unes eleccions constituents i un referèndum constitucional. I de manera paral·lela hi ha un debat de la societat civil que aporta idees.

Ho estem fent bé?

Des del meu punt de vista, com a mínim pel que fa a l’arquitectura jurídica, sí. Una altra qüestió és que els catalans tenim certa tendència a exigir-nos molt més que el que s’han exigit altres processos similars: majories, vots que es necessiten… I hi ha les tensions entre els que volen anar més ràpid i els que volen anar més a poc a poc. Però tot això forma part del joc polític. El que passa és que la imatge que arriba als ciutadans és que hi ha molta discussió i s’avança poc i això genera un cert desànim. Però a mi em sembla que s’està fent el que cal fer.

Encara ens hem de creure el termini de divuit mesos?

Jo me’l crec. S’ha avançat bastant i és possible complir-lo. I el Parlament també se’l creu. Hem de tenir paciència, ja han passat més de set mesos dels divuit… El més important és que hi hagi menys sorolls i es pugui treballar tranquil·lament.

El govern de Madrid ens sorprèn amb les seves respostes o són part del guió?

Jo crec que estan dintre del guió previst però en les seves últimes actuacions hi ha hagut una gesticulació excessiva. Reformar el Tribunal Constitucional per donar-li funcions executives és, segons alguns juristes, anticonstitucional. És cert que hi ha altres tribunals constitucionals en altres països que tenen funcions executives però sempre amb autorització prèvia del parlament. Aquí, no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *