Clàudia Soggiu: «Els catalans no comprenen la realitat de l’Alguer»

Clàudia Soggiu (l’Alguer, 1980). És presidenta de l’Obra Cultural de l’Alguer des de l’any 2014. Mestra de l’escola algueresa Pascual Scanu. Els anys 2007 i 2008 va  ser a l’UCE com a becària. 

Quants anys fa que els algueresos participeu activament a l’UCE?

Fa molts anys. L’Obra Cultural de l’Alguer té trenta anys de vida i venim a l’UCE des dels primers anys. A més cal dir que l’OCA és cofundadora de la Fundació de la Universitat Catalana d’Estiu.

Què aporta a l’Alguer la vostra  presència a l’UCE?

Un element molt important són els contactes amb el món cultural català i amb les persones que tenen un rol important dintre d’aquest món. Aquest és l’element més significatiu per a nosaltres. També ens permet entrar en contacte amb altres institucions que no tenen presència a l’UCE però que hi podem arribar a través dels contactes que hi hem fet.

I a la inversa, què aporta l’Alguer a Prada?

La nostra algueresitat. Portem la nostra realitat, el que passa a l’Alguer sobre la nostra llengua i cultura. Portem el que som, amb la voluntat d’intercanviar experiències amb la resta de participants de l’UCE.

La vostra presència a l’UCE també té un component de promoció de la ciutat.

Sí, en part, sí. Però de promoció cultural. Hem portat llibres, música, vins… però mai no hem fet d’agència de promoció turística. Aquesta no és la nostra vocació. El que volem és fer conèixer la nostra cultura i la nostra història.

Hi ha qui veu l’Alguer amb un punt d’exotisme. 

En realitat això és desconeixença del que passa a l’Alguer més que cap altra cosa. La majoria dels catalans no comprenen del tot quina és la nostra realitat. No ho comprenen perquè no ho coneixen i ningú no els ho ha explicat. I el que passa quan no es coneix una cosa és que es va amb una idea preconcebuda que no s’ajusta a la realitat i es creen equívocs. Però sempre és amb bona fe.

Què hem de fer conèixer la realitat de l’Alguer?

Nosaltres fem tot el que podem per fer-la conèixer. No es tracta només de venir a l’Alguer de vacances sinó tenir un interès. L’UCE ens convida cada any a portar un tros de la nostra història i de la nostra cultura. Si algú vol venir a l’Alguer de vacances està molt bé però, si ens vol conèixer, que entri en contacte amb les associacions, que miri les iniciatives que fem… Ara hi ha la possibilitat de comunicar-se amb nosaltres a través de les eines de comunicació social. Ara, això és molt fàcil.

Com podem ajudar a la normalització de l’alguerès?

És complicat. Nosaltres lluitem molt per mantenir l’alguerès en la seva variant i no volem que es faci passar per alguerès allò que no ho és. Ara bé, sempre és millor que ens parleu en català que no pas en italià o anglès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *