Els meus festivals de música!

Catalunya sempre ha estat un país amb moltes propostes musicals per a tota la família. Els pioners Xesco Boix i Ara Va de Bo van crear tot un corrent musical que té continuïtat des de fa més de quaranta anys. Des de fa uns anys, a més, hi ha un altre sector: els festivals musicals adreçats al públic familiar, que volen que especialment hi hagi nens i nenes com vosaltres entre els espectadors. Aquí teniu una petita guia per a saber quin és el vostre festival!

Article publicat a CAVALL FORT 1244, maig de 2014

SonarKids

Com és?
Al SonarKids, músiques i experiències creatives per a nens i pares, podem descobrir tot un món que va més enllà d’un simple festival de música. Està vinculat al Sónar de Barcelona, però els dos festivals no coincideixen ni en dates ni en lloc. L’estil musical sí que és el mateix, però les propostes s’han adaptat al públic familiar amb la durada i la posada en escena. També ofereix tallers.
Quan i on es fa? 
Últim cap de setmana de maig al Port de la Selva. I per Nadal es fan tallers al CosmoCaixa de Barcelona.
Aquest any el SonarKids celebra la seva sisena edició.

www.sonarkids.com/ca

“La idea no és una proposta perquè els pares aparquin els fills, sinó que nens i pares participin junts, tant en els concerts com en els tallers. Volem que SonarKids sigui un segell de qualitat d’oci familiar en diferents àmbits. Hem començat per un festival però tenim altres projectes sobre la taula.”
Astrid Rousse, coordinadora de SonarKids

Minipop

Com és?
Va sorgir com una iniciativa de l’Associació de Mares de Tarragona Tecletes, i el seu programador és Lluís Gavaldà, també conegut per ser el cantant d’Els Pets. Els artistes que toquen al Minipop fan el seu repertori habitual, sense adaptacions. “No creiem en cançons personalitzades per a la canalla. Intentem que sentin les cançons de la mateixa manera com les han sentides a casa o al cotxe”, explica Gavaldà, que també explica que el Minipop no porta les bandes amb més poder de convocatòria, sinó que vol apostar per artistes que estan a punt de fer el salt a la primera divisió. 
Quan i on es fa? 

A la primavera (maig-juny), a Tarragona.
El Minipop celebrarà aquest 2014 la seva quarta edició.

www.minipop.cat

“La filosofia d’aquest festival és la de les festes majors de poble o la del Festival de Glastonbury, és a dir, tot el contrari del que és un xiquiparc. Es tracta d’introduir els petits en la música que també escolten els pares per poder-la gaudir junts.”
Lluís Gavaldà, programador del Minipop

Biberó Rock

Com és?
De tots els festivals de què parlem aquí, el Biberó Rock Festival és el més singular. No es tracta d’anar a un concert i tornar a casa, sinó que ens hi podem quedar a dormir tots els dies que dura el festival. Un altre dels aspectes que el fa diferent és que molts dels artistes que hi actuen es queden a conviure amb el públic durant uns dies, cosa que afavoreix que passin més coses de les que hi ha estrictament programades! 
Quan i on es fa? 

La primera setmana d’agost, a Can Joval, casa de colònies de Clariana de Cardener (el Solsonès).

www.biberorockfestival.wix.com/biberorock

“És un espai de música, contes, jocs i altres activitats que puguin compartir pares i fills. Són espectacles per a nens acompanyats dels seus pares i espectacles per a pares acompanyats dels seus fills. I tot això en un entorn de natura.”
Oriol Canals, ideòleg del Biberó Rock

Acustiqueta

Com és?
L’Acustiqueta va néixer com a complement del festival Acústica de Figueres. “L’Acustiqueta és un festival dedicat a les famílies. Els artistes que hi actuen porten un espectacle específic dedicat als nens i nenes”, explica Xavi Pascual, director del festival. Entre els artistes que han passat pel festival hi ha Landry el Rumberu, 2princesesbarbudes, El Pot Petit , Orquestra Di-versiones o The Pinker Tones amb Albert Pla.
Quan i on es fa? 

El primer cap de setmana de setembre, a Figueres.
L’Acustiqueta se celebrarà aquest any per tercera vegada.

www.festivalacustica.cat/ acustiqueta

“No s’hi val cantar qualsevol cosa. Nosaltres no volem que vingui un grup i faci el mateix concert que faria en qualsevol altre lloc, sinó que donem sortida a la gent que fa determinats espectacles pensant en els nens i les nenes.”
Xavi Pascual, director de l’Acustiqueta

Petits Camaleons

Com és?
La idea del festival és programar concerts de qualitat on els nens i nenes se sentin còmodes. Albert Puig, que és el director artístic del festival, pensa que en Petits Camaleons és tan important el què com el com: “Ens escarrassem molt a tenir un bon cartell però també en altres coses. Creiem que una de les bases perquè els nens gaudeixin de la música és que la música es posi a la seva altura. No parlo només de l’altura física dels escenaris, que també, sinó de durada, horaris, volums…” Pel que fa a les propostes, només hi ha un requisit: “Que la durada sigui mitja hora i, en tot cas, que s’evitin algunes cançons massa explícites. La resta, que cadascú faci el concert que vulgui.”
Quan i on es fa? 

El primer cap de setmana d’octubre a Sant Cugat del Vallès.
Petits Camaleons celebrarà aquest any la seva tercera edició.

www.petitscamaleons.com

“Suggerim als artistes que tirin de les cançons més conegudes perquè són les que els nens coneixen, però no és cap exigència. I els advertim que el públic que tenen és el més exigent del món.”
Albert Puig, director artístic de Petits Camaleons

Altres cites

Aquests són els festivals que dediquen més espai als espectacles i activitats familiars, però heu d’estar atents perquè cada dia n’hi ha més! A Girona, el Black Music Festival ja us dedica un dia (en diuen Petit Black Music). Una altra proposta és la que es fa al Tradicionàrius de Barcelona, les Matinals Infantils, que se celebren cada diumenge. Són unes propostes ben diverses pensades per al públic familiar que segons Jordi Roura, el seu impulsor, es diferencien de tots els festivals perquè no són espectacles d’exhibició sinó una plataforma de creació.

Text: JOAQUIM VILARNAU

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *