Claudi Mans: «La taula periòdica més petita fins fa dos mesos era a un cabell»

[Entrevista feta l’agost de 2019 i publicada al Diari de Prada]

El 1869, ara fa 150 anys, el químic Dmitrij Mendelejev va ordenar els elements químics coneguts seguint una estructura particular. Va ser la taula periòdica dels elements. El catedràtic emèrit d’enginyeria química de la UB Claudi Mans és a Prada per parlar de la taula i de les altres taules.

A l’UCE d’enguany interveniu dues vegades per parlar de la taula periòdica. A la primera sessió parlareu de la seva introducció a Catalunya.
Sí, i ho lligaré també amb la situació de l’ensenyament de la química a Catalunya. 

Catalunya va ser un territori que va acceptar ràpidament la taula o que s’hi va resistir?
Ni una cosa ni l’altra, depenia dels professors. A Catalunya, com a la major part d’Europa, els professors rebien els llibres que s’editaven a França, a Alemanya i a Anglaterra i si els venia de gust posaven el que hi aprenien als seus programes. Vam anar a remolc del que es feia per Europa. 

A la segona sessió tractarà aspectes més divertits.
Jo procuro fer-ho sempre tot divertit, fins i tot les coses més àrides. Però la segona sessió, sí, és més divertida perquè hi presentaré coses curioses i jocs.

Per a alguns, estudiar la taula periòdica va ser un petit suplici. I en aquesta sessió jugareu amb els símbols…!
Farem jocs de tipus lingüístic: trobar paraules amb els símbols dels elements… Hi ha gent que fa jocs d’enigmística i jocs de cartes amb els elements. Però sobretot ens centrarem en les curiositats.

Com quines?
La taula més gran del món és a la façana de la facultat de química de la Universitat de Múrcia. La més petita, fins fa un parell de mesos era gravada a un cabell d’un professor. Ara ja n’han fet una de més petita. 

Sobre un sol cabell?
Sí, s’agafa un cabell, es col·loca ben lligat i amb un làser molt fi s’hi grava la taula periòdica. Hi ha fotos. Però ara se n’ha fet una d’encara més petita, aquest cop sobre una placa.

Quines altres taules hi ha, a banda de la dels elements?
La taula periòdica ha creat un format. Sempre que tens una pila de coses que vols classificar fas servir un criteri. Fer una llista és molt avorrit i ara molts fan taules periòdiques. Per exemple, és força coneguda la taula de les melmelades, que s’ordenen en files i columnes segons l’acidesa, el color… i de lluny sembla la taula periòdica dels elements. També n’hi ha una dels futbolistes, una de pintors, d’escriptors… N’hi ha centenars!