Josep Lluís Solé i Clivillés: «En estadística no hi ha veritats absolutes»

Josep Lluís Solé i Clivillés és especialista en teoria de la probabilitat, processos i càlcul estocàstic al Departament de Matemàtiques de la UAB. A l’UCE ha impartit el curs Loteries, apostes, comptatges, fraus i processos: aleatorietat.


Josep Lluís Solé i Clivillés / Foto: Josep M. Montaner

A l’UCE de Prada heu fet un curs que relaciona la física quàntica amb les loteries. Com es justifica davant dels profans en la matèria?

La incertesa és a tot arreu. Tots els aspectes de la vida en tenen. La teoria matemàtica per a la incertesa és la teoria de la probabilitat, que pot servir per modelar loteries i és un element essencial dintre de la mecànica quàntica.

Hem començat la casa per la teulada. Hauria d’haver començat preguntant què és la física quàntica…

És un model físic per al món microscòpic, que funciona amb uns paradigmes diferents als del nostre món. La incertesa és un element fonamental en aquest model. Però que ningú no s’espanti, de física quàntica en parlarem poc.

En el món de la loteria, la certesa és que no toca mai. Vós que ho heu estudiat, jugueu a la loteria?

Jo no hi jugo, no, però a algú li toca. La loteria és una forma que té l’Estat per recaptar diners i que la gent els pagui de gust. És un impost voluntari. I és força antic. A l’època medieval, les ciutats italianes feien loteries quan havien o de fer despeses extraordinàries com arreglar una muralla.

Es podria explicar el principi de la incertesa aplicant-lo al moment polític actual?

Ha ha ha, no ho sé. El que sí que explicarem és una distribució de probabilitat particular per veure fraus a eleccions. Els números de les darreres eleccions als Parlament de Catalunya compleixen exactament aquesta llei de probabilitat. En canvi, les eleccions a Pèrsia de 2009 se n’allunyen una mica. És una llei antiintuïtiva que si no es compleix val la pena investigar què ha passat. Però en estadística no hi ha veritats absolutes. És allò d’aquell senyor de Castelló que li va tocar la loteria sis cops seguits. És possible? Home, és molt estrany. No és impossible però val la pena investigar-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *